Brian Bout: Dance Valley organisator met onuitputbare liefde voor dancemuziek

Dance Valley is hét uithangbord van Bouts UDC Events. Jaarlijks strijken tienduizenden danceliefhebbers neer in recreatiegebied Spaarnwoude in Velsen-Zuid. De eerste editie van dit populaire festival werd in 1995 gehouden en trok 8000 bezoekers. In de daaropvolgende jaren groeide Dance Valley razendsnel uit tot één van de grootste festivals van Nederland. Bout wist zowel binnen- als buitenlandse artiesten te strikken waardoor het aantal bezoekers jaarlijks behoorlijk toenam. Al in 2001 tikte Bout met Dance Valley de magische grens van 100.000 bezoekers aan.

De Edammer kijkt nog altijd vol trots terug op die periode. De editie van 2001 trok in 2001 110.000 betalende bezoekers, wat volgens Bout nog steeds het hoogste aantal ooit is in de geschiedenis van Dance Valley. Toch was deze editie volgens de UDC-directeur direct ook het dieptepunt in het bestaan van Dance Valley. Door een gigantische wolkbreuk aan het einde van de dag konden de pendelbussen het terrein nauwelijks nog bereiken, waardoor bezoekers genoodzaakt waren om het terrein lopend te verlaten in de stromende regen.

Aangescherpte regels en vernieuwd format

Bout trok snel lering uit dit dieptepunt en scherpte voor de editie van 2002 direct de regels aan. Op de kaartverkoop werd een limiet van 40.000 gesteld, zodat de drukte een stuk beter behapbaar zou zijn. Ook werd het festivalterrein een stuk beter voorbereid op eventueel noodweer, zodat de problemen die een jaar eerder ontstonden op voorhand al voorkomen werden. In de jaren erna groeide Dance Valley weer gestaag door, waarbij het 10-jarig jubileum in 2004 en het 15-jarig jubileum in 2009 absolute hoogtepunten waren.

In de jaren erna kwam de klad er enigszins in bij Dance Valley. Bout vertelt hierover dat Dance Valley zich naar eigen zeggen liet meeslepen door eenheidsworsten. In 2018 werd rigoureus ingegrepen en werd er een nieuwer en gevarieerder muzikaal programma op poten gezet. Ook het logo en de huisstijl van Dance Valley werden vernieuwd. Op deze manier wilde Bout ervoor zorgen dat Dance Valley weer het onderscheidende en unieke dancefestival van de beginperiode zou worden.

David Guetta en succesvolle comeback

Het vernieuwde muzikale programma en de veranderde huisstijl hadden razendsnel effect: Bout zorgde ervoor dat Dance Valley weer het unieke festival van weleer werd. In 2019 werd de 25e editie van het dancefestival georganiseerd, waarbij David Guetta de spectaculaire afsluiter van het festival was. Vanwege de coronapandemie konden de edities van 2020 en 2021 helaas geen doorgang vinden, maar in 2022 maakte Dance Valley een meer dan succesvolle comeback met wederom een uitverkochte editie.

Ondanks het feit dat de Nederlandse dancescene de afgelopen jaren behoorlijk is veranderd, is Bout ervan overtuigd dat Dance Valley nog tot in de lengte der jaren het festivallandschap domineert. Zolang de UDC-directeur de passie voor het organiseren van evenementen voelt, maakt hij zich geen enkele zorgen over de toekomst: “Mensen bijeen laten komen om ze te ontladen van de werkweek, is iets dat altijd in me blijft zitten. Ik vind het geweldig om bij te kunnen dragen aan het plezier van al die mensen”, aldus een trotse Bout over Dance Valley.