Brian Bout: Dutch Valley-organisator en gezelligheidsmens

Na de succesvolle lancering van het welbekende Dance Valley in de jaren ’90, besloot UDC Events-directeur Bout in 2011 een nieuw festivalconcept in Nederland te lanceren. Dutch Valley zag dit jaar het levenslicht en al razendsnel bleek dit festival een schot in de roos te zijn. Inmiddels is Dutch Valley een jaarlijks terugkerend evenement dat niet meer weg is te denken uit het Nederlandse festivallandschap.

De motivatie voor het organiseren van Dutch Valley was voor Bout vrij helder. Afgezien van enkele kleine events bestond er volgens de Edammer nog geen groot mash-up festival waar vooral veel Nederlandse artiesten optraden. Bout besloot met UDC Events in dat gat te stappen met iets wat hij zelf een ‘on-Nederlands grote productie’ noemt. Dutch Valley haakte aan bij het nostalgiesentiment dat tv-programma’s als Boer Zoekt Vrouw en Ik Hou van Holland in die periode aanwakkerden.

Brian Bout Dutch Valley

Oer-Nederlandse benadering

Dutch Valley vindt jaarlijks plaats op het evenemententerrein in Spaarnwoude, tussen Amsterdam en Haarlem in. In diezelfde periode vindt ook Dance Valley op dezelfde locatie plaats, waardoor Bout met Dutch Valley gebruik kan maken van dezelfde infrastructuur en podia. In tegenstelling tot ‘zusterfestival’ Dance Valley, heeft Dutch Valley juist een oer-Nederlandse benadering. Bij de start in 2011 had Bout met Dutch Valley voor ogen om binnen drie jaar een breed toegankelijk, uitverkocht én renderend festival neer te zetten.

Deze ambities bleken allesbehalve te hoog gegrepen te zijn. Al in 2013 en 2014 wist Bout met Dutch Valley deze doelen namelijk voor elkaar te krijgen. Bout constateerde al snel dat Dutch Valley voornamelijk publiek trok dat komt voor de gezelligheid. Waar de focus bij de eerste edities voornamelijk nog lag op de grote diversiteit aan artiesten, daar is de ‘pay-off’ na enkele jaren veranderd van ‘Het grootste festival van Nederlandse bodem’ naar ‘Het gezelligste feest van Nederland. “Dutch Valley viert wat wij als Nederlanders gemeen hebben, en die sfeer weten wij perfect op te vangen”, aldus de trotse UDC-directeur.

Van Frans Bauer tot The Opposites

Tegenwoordig heeft Dutch Valley volgens Bout een ‘genre-overschrijdend’ programma. Zo kwam het in het verleden bijvoorbeeld voor dat op het ene moment Frans Bauer op het hoofdpodium optrad, met daaropvolgend The Opposites die de boel op stelten zetten. Van meezingers als ‘Heb je even voor mij’ gaat het Dutch Valley-publiek moeiteloos over naar hakken op het nummer ‘Thunder’. Hiermee rekende Bout met Dutch Valley definitief af met het Nederlandstalige imago.

Het gevarieerde muziekaanbod heeft ervoor gezorgd dat de bezoekers van Dutch Valley zichzelf meer dan gebruikelijk openstellen voor muziekstromingen waarmee ze normaliter niet snel in aanraking zouden komen. De kernwaarden van het festival bedragen ‘Gezellig, ‘Samen’ en ‘Herkenbaar’, en die waarden zijn volgens Bout op elk podium van Dutch Valley terug te vinden. “We zien dat het publiek in eerste instantie zijn of haar favoriete artiest kiest, om uiteindelijk te blijven hangen bij het podium waar zij het ’t meest gezellig vinden.”