Brian Bout: Ground Zero-directeur met passie voor harddancefestivals

Ground Zero kan met recht één van Nederlands meest unieke festivals genoemd worden. Dit harddance-evenement is namelijk het enige festival van Nederland dat ’s nachts gehouden wordt. Sinds 2006 strijkt Bout met Ground Zero jaarlijks neer in Bussloo voor het organiseren van dit nachtfestival. Ondanks het feit dat de eerste editie van Ground Zero in 2006 georganiseerd werd, vindt het festival haar oorsprong eigenlijk al in de vroege jaren ’90.

Een toen nog onervaren Bout besloot in die periode namelijk om Mysteryland te organiseren. Na enkele edities stuitte de Edammer in 1997 in zijn zoektocht naar een geschikte festivallocatie op recreatieplas Bussloo in Gelderland. Op deze locatie wilde de festivalorganisator toentertijd de vierde editie van Mysteryland organiseren. De eerste kennismaking met de huidige locatie van Ground Zero was echter niet bepaald liefde op het eerste gezicht. Integendeel: volgens Bout Bussloo allesbehalve geschikt voor het organiseren van een festival.

Brian Bout Ground Zero

Kennismaking met Bussloo

Bout had naar eigen zeggen ‘nog nooit van Bussloo gehoord’ toen een bekende deze locatie bij hem tipte. Ook al was de locatie prachtig, de UDC-directeur kwam al snel tot de conclusie dat het ‘m niet zou worden in Bussloo: er waren namelijk veel te veel bomen aanwezig op de locatie. Op datzelfde moment zat Bouts moeder echter in bespreking met de directeur van Recreatiegemeenschap Veluwe. Die wilde het festival juist dolgraag naar Bussloo halen en vroeg welke bomen weggehaald konden worden, waarna daarop direct een kruis werd gezet.

En zo geschiedde: een week later waren alle bomen die een mogelijk festival zouden belemmeren al weggehaald. Volgens Bout was de Recreatiegemeenschap Veluwe hard op zoek naar extra inkomsten, waardoor hij met open armen verwelkomd werd. Alleen de gemeente Voorst moest nog overtuigd worden, maar dat lukte zonder al te veel moeite. Bout had inmiddels een uitstekende track-record die de ambtenaar van dienst al snel over de streep trok. Bovendien wilde de gemeente met het binnenhalen van een festival naar Bussloo laten zien dat deze evenementen ook prima buiten de Randstad georganiseerd konden worden.

Ground Zero-geboorte

Waarmee Bout direct onderscheidend was, is het feit dat de gemeente direct een nachtvergunning verstrekte. Hierdoor kon er de hele nacht doorgefeest worden in de open lucht, iets wat nog nooit eerder in Nederland vertoond was. Het eerste evenement bij de recreatieplas trok direct 30.000 bezoekers en was direct succesvol. Desalniettemin verliep niet alles vlekkeloos, omdat buren geklaagd hadden over geluidsoverlast. Dit was voor Bout reden om het anders aan te pakken en een goede relatie met de buren op te bouwen, óók tijdens de eerste editie van Ground Zero in 2006.

Inmiddels kent Bout alle buren persoonlijk en elke editie van Ground Zero zijn de buren te gast op het festival. Voor de UDC-directeur is de buurt naar eigen zeggen heilig en dankzij de goede relatie verloopt het Ground Zero-festival ieder jaar zonder problemen. Niet voor niets heeft Bussloo een speciale plek in zijn hart. “Als ik ooit kom te overlijden mogen ze mijn as op twee plekken uitstrooien: in Spaarnwoude, waar Dance Valley gehouden wordt, én in Bussloo!”, knipoogt Bout.